POCTIVÝ SLOVENSKÝ CESNAK

ZBER A SUŠENIE

odpovedal Ing. KOZÁK

Aby sme mali dobrú úrodu, musíme dbať na to aby sme ju v správny čas pozbierali. Čas zberu má každá odroda iný. Všeobecné znaky pre zber cesnaku je  žltnutie listov, políhanie cesnakovej vňate. Premeškanie zberu môže spôsobiť prezretie obalových šúp cibule, čo má za následok rozpadanie cibúľ a kratšiu dobu skladovateľnosti.
Pozbieraný cesnak dosušíme vo zväzkoch v tieni najlepšie zavesený pod strechou (prístreškom).
Môžeme ho spliesť do vrkočov. Korienky skrátime. Ak ho chceme uskladniť v bedničkách, stonky zarežeme na dĺžku cca 3 cm kolmo. Šikmým rezom by sme mohli pri skladovaní poraniť ostatné cibule.

KEDY ZOZBIERAŤ CESNAK ?

Orientačným spôsobom je nechať paličiakom 1 - 2 palice a keď sa začínajú vyrovnávať je to signál k zberu. Obalové suknice už nie sú dužinaté ale kožovité. Ďalším určením doby zberu je počet obalových sukníc(šupiek).  Paličiaky by ich mali mať v dobe zberu štyri. Ani ho nemusíte vyťahovať zo zeme, vtedy má ešte 5 dužinatých listov, môžu byť i žlté. 

AKO ZBIERAŤ CESNAK ?

Cesnak rýľom alebo vidlami podryjeme a opatrne vyberieme z pôdy. Pôdu z neho jemne odstránime ručne. Odstránenie pôdy obúchaním cesnaku navzájom alebo o zem, môže spôsobiť poškodenie strúčikov. Mechanicky poškodený cesnak môžu napádať choroby, čo má negatívny vplyv na skladovanie. Po zbere nenechávajte cesnak preschnúť na poli, za slnečného počasia by sa mohol cesnak "upiecť". Cesnak by zosklovateľ, bol by znehodnotený a nevhodný na konzumáciu.

JE MOŽNÉ CESNAK SUŠIŤ V PREPRAVKÁCH ?

Áno. Ak je cesnak vo väčšej vrstve, je vhodné ho denne prehŕňať, pretože inak uprostred pomalšie schne. Ak je v jedinej vrstve, je presypávanie zbytočné.