CESNAK LIEČI

Cesnak patrí medzi najmocnejšie liečivé rastliny spolu s cibuľou a harmančekom. Veľmi dobre ho poznáme aj z ľudového  liečiteľstva. V období   1. svetovej vojny používali  šťavu  z cesnaku  ako dezinfekčný  prostriedok na rany.

Obsahuje  silice (alicín, cesnak ho najviac vylučuje pri požutí alebo nastrúhaní), minerály (draslík, vápnik, mangán), éterické oleje. Je bohatý  na vitamíny C a B6 (ďalej A, B1, B2,C, D a K). Má antibakteriálne  a  fungicídne účinky. Podporuje odolnosť voči mikróbom. Obsahuje ďalšie stopové množstvá rôznych živín.

Je veľmi výživný. Z odporúčanej dennej dávky 28 g cesnaku obsahuje:
15 % vitamínu C
17 % vitamínu B6
23 % mangánu
6 % selénu
1 gram vlákniny

Tiež obsahuje 42 kalórií, 1,8 gramu bielkovín, 9 gramov sacharidov, vápnik, meď, draslík, fosfor, železo a vitamín B1.
Môžeme ho používať  ako  prevenciu 2 – 3  strúčiky denne. Je účinný  aj  proti chrípke. Alicín, ktorý cesnak obsahuje, sa vylučuje pľúcami, čo napomáha k vykašliavaniu pri zápaloch dýchacích ciest.
Cesnak má antibiotické účinky, je výborný na posilnenie imunitného systému. Priaznivo pôsobí proti kvasinkovým infekciám (Rozotrite strúčik cesnaku a na 1/2 - 1 hodinu natrite infekciu medzi prstami na nohách. Opakujte do vyliečenia)

Využíva sa  i pri  infekčných chorobách tráviaceho traktu. Tvorbu správnej črevnej flóry podporujú  éterické oleje, ktoré cesnak obsahuje, podporuje zlepšenie trávenia  a  funkciu žlčníka.  „Žlčnikári“  budú iste namietať, že im konzumácia cesnaku  robí ťažkosti.  Pre  tých máme  dobrú správu, boli vyšľachtené odrody,  ktoré môžu jesť aj ľudia s problémami žlčníka.

Znižuje krvný tlak a hladiny LDL cholesterolu v krvi , čo pomáha pri prevencii aterosklerózy (Ochorenie tepien, pri ktorom sa do poškodenej cievnej steny ukladajú tukové látky, najmä cholesterol. Cieva sa zužuje, to obmedzuje prietok krvi.) Pôsobí ako prírodný liek na riedenie krvi a tak podporuje krvný obeh. Znižuje riziko krvných zrazenín a infarktu.

Cesnak tiež pomáha  cukrovkárom stabilizovať hladinu cukru v krvi. liečivé účinky i pri paradentóze a cukrovke.
Ma priaznivý vplyv na potenciu.

Cesnak má aj protirakovinové účinky a pomáha zmierňovať oxidačný stres. Jeho prirodzené antioxidačné vlastnosti pomáhajú telu zbavovať sa škodlivých látok. 

Jedlá koreníme cesnakom, zväčša keď sú hotové alebo tesne pred dokončením, inak by stratil chuť a vôňu.

ABY CESNAK NEPÁCHOL

Veľa ľudí neradi konzumujú cesnak pre jeho typickú vôňu. Tento problém sa však dá ľahko odstrániť. Ponúkame niekoľko možností. Určite si každý vyberie.
So sírnymi zlúčeninami si vie veľmi dobre poradiť  zelenýčaj, ktorí obsahuje veľké množstvo antioxidantov.
Ďalšie v poradí je mlieko, ktoré svojím obsahom tuku tiež neutralizuje spomínané sírne zlúčeniny. Naviac pôsobí ako ústna voda. Pite ho pred, počas aj po jedle.
Aj jabĺčka sú výbornými pomocníkmi proti zápachu enzýmami pomáhajú rozložiť zlúčeniny síry. Alebo vypite za pohár jablčnej šťavy.
Zjedzte za lyžicu medu.
Pomôže aj šálka kávy, alebo požujte pár kávových zrniek.
Citrusové plody neutralizujú akýkoľvek zápach v ústach. Citróny zabíjajú baktérie majú antibakteriálne účinky.
Výborný pomocník je jedlá sóda, ktorá udrží rovnováhu pH v ústach. Stačí pohár po jedle.
Požujte mätu,ktorá má antiseptické účinky, jej svieža vôňa odstráni pach.
Pomôže aj požutie čerstvej petržlenovej vňate.

Ľahšie stráviteľný cesnak si pripravíme tak, že 3 strúčiky cesnaku pretlačíme lisom. Pridáme trošku soli,  1 čajovú lyžičku oleja a 1 čajovú lyžičku vriacej vody.
 
Cesnak je osožný i v okrasnej záhradke. Hovorí sa cesnak vysadený pri ružiach dodáva ružiam sladšiu vôňu a väčšiu odolnosť voči chorobám. Ak ho v záhradke zasadíme okolo hriadok odpudíme ním hrabošov, ktorí nemajú radi vôňu cesnaku. Je užitočný aj proti voškám. V jahodách odpudzuje kvetovku jahodovú a nosánika, ktorí ničia kvety a znižujú úrodu jahôd. Osožný je aj pri sivej plesni jahôd.